Hogyan oldj meg egy “nem tudom” feladatot?

Olvasási idő: kb. 3 perc

Bizonyára már Te is kerültél olyan helyzetbe, hogy képtelen voltál válaszolni a következő kérdésre:

Mikor végzel a feladattal?

Fogalmad nem volt, hogy miképp állj neki, mik az elvárások, milyen akadályokkal találkozhatsz útközben. Arra pedig végképp nem tudtad a választ, hogy mennyi idő alatt végzel vele, mert azt sem tudtad eszik vagy isszák azt a feladatot.

A legtöbb esetben ezek azok, amiket az utolsó pillanatig szeretünk halogatni, majd a nagy hajrában, a határidő lejárta előtt, teljesen rástresszelünk a dologra, mert még sehol sem tartunk!

Ezek a „nem tudom” feladatok lehetnek a felelősek azért is, ha úgy érzed, felesleges tervezni. Hisz oké, hogy pár rutin feladattal már tudsz rendesen kalkulálni, de nemcsak ezekből áll a nap. Folyamatosan adódhatnak olyan helyzetek, érkezhetnek olyan feladatok, amikkel ránézésre sehogy sem tudsz számolni, tervezni, mert rengeteg tényezőtől függ a kimenetel.

Hogy lehet mégis tervezni ezekkel a feladatokkal? Hogyan lehet megelőzni a stressz kialakulását? Hogyan hagyhatod abba a halogatást, s végezheted el gond nélkül ezeket a feladatokat?

Íme egy 5 lépcsős folyamat, amit követve máris könnyebb lesz a helyzeted:

1.Meg tudod csinálni!

Tudatosítsd magadban, hogy képes vagy megcsinálni! Akkor is, ha fogalmad sincs, miképp kezdj neki! Vagy ha Te magad nem is fogod tudni megcsinálni, mert például szakértelmet igényel a feladat elvégzése (ilyen egy házfelújítás), akkor azt tudatosítsd magadban, hogy meg fogod rá találni a megfelelő embert!

Már az rengeteget fog segíteni, ha a „nem tudom” hozzáállásból átváltasz a „meg tudom csinálni”-ra.

2.Ütemezd be a mindennapokba!

A tervezés során a legnehezebb dolgunk akkor van, amikor fogalmunk sincs, hogy az új feladat, mennyi időt követel tőlünk. Órák, napok, hetek? Nagyon nem mindegy, hogy hogyan kell kalkulálnod!

Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha rászánsz a feladatra kb 1 órát, hogy utánajárj, mégis mivel állsz szemben. Az infógyűjtés után jó eséllyel fog kitisztulni a kép is. Elég infó lesz a kezedben ahhoz, hogy megsaccold, kb mennyi ideig tart majd megcsinálnod a feladatot, s azzal már tervezhetsz tovább.

Tipp: A becsléseid alapján megkapott időigényt szorozd meg 1,5-el. Ha tehát 5 óra jött ki egy feladatra, akkor kalkulálj inkább 7,5 órával! Az esetek többségében szükséged lesz rá!

3. Nyomozz!

Kérdezz körbe a témában! Feladattól függően, megkérdezheted a kollégákat, a családtagokat, a barátokat, a szomszédot, hogy ők hogyan leselkednének neki a feladatnak. Nagy esély van rá, hogy ahány embert megkérdezel, annyiféle választ fognak adni, ezáltal még inkább elbizonytalanítva.

Ugyanakkor nézd a jó oldalát! Legalább lesz választási lehetőséged, hogy merre indulj!

Ha pedig senkitől sem tudsz segítséget kérni, akkor a Google és a tematikus Facebook csoportok a barátaid! Eszméletlen, hogy mennyi mindenre megtalálod a megoldást!

4. Menj a lehető legbiztosabbra!

Ha valakitől segítséget kell kérned, legyen az egy ismerős vagy egy vállalkozó, ne félj kérdéseket feltenni. Neki lehet, hogy teljesen egyértelmű, amit mond, Neked már nem biztos.  Inkább győződj meg róla 6x, minthogy aztán félreértés legyen belőle és végeredményben ne azt kapd, amit szerettél volna!

5.  Vágj bele!

Immár elegendő információ birtokában vagy, hogy megtedd az első lépést. Mérlegelj az összegyűjtött infók alapján, s állíts fel egy feladat sorrendet.

Ha már tudod, mi(k) a következő lépés(ek), sokkal könnyebben tudod belevetni magad a feladatmegoldásba is. Minél hamarabb jutsz el ebbe a fázisba, annál kisebb az esélye annak, hogy a halogatod a feladatot, hogy a határidő legutolsó pillanataiban is dolgozol. S nem utolsó sorban kevesebb stressz is fog érni!