Mit tanulhatsz a meg nem valósult célokból?

Olvasási idő: kb. 5 perc

Éveken keresztül írtam minden év elején, hogy milyen céljaim vannak, miket szeretnék elérni az adott évben.

A gimnáziumban volt egy tanárom, aki minden új év elején arra kért minket, hogy egy papírra írjuk fel a céljainkat. Adott egy kis időt még papírra véstük az akkor még elég kósza gondolatainkat, majd mindenkiét összeszedte egy borítékba és megőrizte egészen az év végéig. Amikor ugyanis kiosztotta a kis papírosunkat és mindenki szembesülhetett azzal, hogy mit sikerült elérnie vagy épp el nem érnie.

Rám legtöbbször az utóbbi volt igaz. Általában 8-10 célt írtam fel a papírosra, amiből jó esetben 2-3-at sikerült teljesítenem. Viszont ezután könnyű dolgom volt, mert év elején már újra fel is tudtam írni a meg nem valósított célokat, így ezzel elég hamar végeztem! 🙈

Bár azóta elég sokat fejlődtem a célmegvalósítás terén, ha visszagondolok az elmúlt időszakra, szinte mindig voltak olyan év elején felírt célok, amiket nem sikerült teljesítenem. Viszont egytől-egyig, mindegyikből tanultam valamit.

Valójában a meg nem valósult célokat 2 nagy csoportba sorolhatjuk.

Az első csoportba tartoznak azok a célok, amik egyáltalán nem valósultak meg, s jó eséllyel nem is fognak! Ezek azok a célok, álmok, amiket akkor, amikor leírtad, magadénak éreztél. Azt gondoltad, hogy az adott cél elérése, majd egy sokkal jobb életminőséget nyújt.

Viszont ahogy telt az idő, rájöttél, hogy a célod elavult. Már nem akarod, nem mozgatja meg a fantáziád, vagy szimplán beláttad, hogy felesleges.

A másik csoportba pedig azok a célok tartoznak, amelyek jó ideje a listádon vannak, szeretnéd őket megvalósítani, de MÉG nem sikerült.

A meg nem valósult célokat elkönyvelheted egyfajta kudarcként is, viszont ha jobban belegondolsz, rengeteget tanultál/tanulhatsz belőlük! Lehet, hogy bár nem építik a magabiztosságod, sőőt kifejezetten rosszul érzed magad miattuk, valójában csak próbálnak terelgetni az utadon, s mutatni a számodra megfelelő irányt!

Hogyan?

1. Szükségletek

Ha egy célt egyáltalán nem sikerül megvalósítani, akkor az azt jelzi, hogy szimplán Neked más utad van. Ezek azok a célok, amelyek segítenek abban, hogy jobban megismerd önmagad, az igényeidet, a képességeidet, a szükségleteidet.

Hisz hogyan is működnek a célok?

Elgondolkozol a célon, elkezdesz tenni érte, majd megvalósítod vagy épp útközben rájösz, hogy Te ezt nem is akarod. S ha ezt az utad nem járod végig, soha nem is fogod megtalálni azt, ami igazán örömet okoz Neked! Pont ezért ne tekints kudarcként ezekre a célokra, hisz ők voltak a „szükséges rossz”, azért, hogy végeredményben megtaláld azt, amit igazán szeretnél!

2. Fordulópont

Létezik a céloknak egy olyan kategóriája, amiért valójában hálásnak kell lenned, hogy nem valósult meg! Hisz, ha megvalósult volna, biztosan nem ott tartanál, ahol most, s nem az lennél, aki jelenleg vagy!

Példa:

Ha Walt Disney álma, hogy menő újságíró lehessen megvalósul, s időközben nem rúgják ki a szerkesztőségből, akkor valószínűleg fogalmad sem lenne róla, hogy mi az a Mickey egér és a Disney név sem mondana semmit!

Legyen bármennyire is nehéz, essen bármennyire is rosszul, hogy nem jöttek össze az elvárásaid, ne feledd: Lehet, hogy később baromi hálás leszel érte!

3. Nem jó a stratégiád

Egy meg nem valósult cél, mutathatja azt, hogy szimplán nem jó a stratégiád, nem jó megközelítést használsz.

Ha például egy híres blogger szeretnél lenni, de jelenleg annyi a stratégiád, hogy a weboldaladra publikálsz minőségi tartalmakat, amiket alig olvas valaki, akkor lehet, hogy érdemes 1-2 dolgon változtatni. Esetleg azon, hogy kicsivel kevesebb energiát teszel az írásba, a maradékot pedig a marketingbe, hogy több emberhez eljussanak az írásaid.

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy erre az „egyszerű” lépésre hamar rájössz. Sokan azt a választ adják a még meg nem valósult célokra, hogy még több energiát fektetnek az adott tevékenységbe, még többet dolgoznak. S végeredményben nem értik, hogy mit rontanak el, hol a hiba.

Ha tehát van egy célod, ami nagyon nem akar összejönni, akkor gondold végig, valóban jó-e a stratégiád.

4. Hiba van a gépezetben

A kudarc, hogy még nem sikerült elérned a célod, valójában egy figyelmeztetés. Figyelmeztetés arra, hogy hiba van a gépezetben, amit Neked kell megkeresned és kijavítanod.

A leggyakoribb hiba az, hogy rossz utat választasz a célod elérésére. Például szeretnél leadni 10 kg-t, ezért eldöntöd, hogy minden este elmész futni. Azért ezt a módszert választod, mert a szomszédnak is bevált! Ugyanakkor attól még, hogy a mozgás maga jó stratégia a fogyás érdekében, korántsem biztos, hogy azon belül a futás hozza el számodra a sikert! Lehet, hogy a bicikli, az aerobic, vagy épp a jóga! Ha huzamosabb ideig nem tapasztalsz eredményt, nem működik, nem szereted, félő, hogy a módszerrel lesz a probléma.

Hiba lehet az is, hogy nem dolgozol elég keményen, nem teszel meg minden Tőled telhetőt. Ahhoz, hogy a célod immár valóság legyen, sokkal több befektetésre van szükség.

Egy meg nem valósult célnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy jól becsülted-e meg a képességeidet, adtál-e elég időt magadnak a megvalósításra.

Mindig figyelj oda ezekre a célokra, mert megmutatják, ha valami nincs rendben!

5. Reboot!

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy a számítógéped folyton lefagyott. Lassú volt, s bármit csináltál vele, nem akart észhez térni. Aztán fél órás küszködés után fogtad magad, újraindítottad a gépet, ami utána tökéletesen működött.

Nos, ez az, amit néha saját magaddal is meg kellene csinálnod. Az, hogy nem akar összejönni a célod, annak is lehet a jele, hogy az elmúlt időszakban túlhajtottad magad. Miután megoldasz egy problémát, jön egy másik, majd a harmadik, még végül el nem jutsz arra az állapotra, hogy tanácstalan vagy, s nem tudod mit csinálj, hogyan haladj tovább. Ez az a helyzet, amikor újra kell indítanod önmagad!

Adj magadnak egy pihenőnapot, ürítsd ki a gondolataidat, s engedd meg magadnak, hogy csak úgy legyél. Általában ilyenkor jönnek a világmegváltó, kreatív ötletek, amik aztán adnak egy hatalmas löketet, hogy egyrészt meg tudd oldani a felmerülő problémát, másrészt pedig, hogy menetelj tovább a célod felé.