7 dolog, ami csökkenti a motivációd!

Olvasási idő: kb. 6 perc

Az eszkimóknak számos szavuk van a hóra. Ezen megkülönböztetések teszik lehetővé, hogy megfelelően tudjanak reagálni a különböző típusú havazásokra. Az egyik ugyanis kihívást jelent, a másik lehetőséget hordoz, de ezek mértéke, milyensége sem elhanyagolandó.

Nekünk a demotivációra egyetlen szavunk van, és egy jelentést, egy problémát értünk mögötte: Mégpedig azt, hogy valakinek nincs elég motivációja.

Az igazság ugyanakkor az, hogy a demotiváció problémák számtalan variációját foglalja magában. Ha már egyszer sikerült valahogy átfordítanod a demotiváltságodat motivációba, akkor azt az egy módszert fogod alkalmazni mindig, amikor azt érzed, demotivált vagy. Pedig korántsem biztos, hogy az az egy módszer segíteni fog! Mégpedig azért, mert a probléma nem mindig ugyanaz!

Nézzük tehát mi az a 7 leggyakoribb probléma, mely csökkenti a motivációd!

1.Félelem, izgalom

Amikor új vizekre próbálsz evezni, mindig van benned egy kis félsz. Bár Te választottad ki az utat, pontosan tudod, hogy a fejlődésed szolgálja, jobb lesz Neked, mégis aggódsz. Aggódsz, mert nem tudod pontosan, mi fog történni, nem tudod kiszámítani, nem tudsz rá felkészülni.

A szervezeted ilyenkor tehát félelemmel reagál. A félelem lelassít, óvatosságra int. Próbál Téged maximális biztonságban tartani. Ha épp egy 10 méteres szikláról szeretnél leugrani, ez még előnyös is. Legalább tényleg átgondolod, hogy biztosan le szeretnél-e ugrani. Ha viszont egy új tanfolyamra iratkoznál be és meghátrálsz amiatt, mert nem tudod, képes leszel-e teljesíteni a feltételeket, akkor a félelem akadályoz.

Hiába válna előnyödre a tanfolyam, már-már lebeszéled róla magad, s teljesen demotiválttá válsz. Hisz a félelmed, folyton az akadályokat vetíti eléd.

Mit tehetsz?

Ahhoz, hogy újra motivált légy, le kell győznöd a félelmed. Kezdd azzal, hogy beismered saját magadnak, hogy pontosan mitől félsz. Majd kérdezd meg magadtól: „Mi történik, ha ez bekövetkezik?”, „Mit fogok tenni?”. Ha már van egy konkrét forgatókönyved a legrosszabb esetre, kevésbé fogsz félni és a demotiváltságod is nagymértékben csökken.

2. Rossz cél

Korántsem biztos, hogy jó célokat tűztél ki magad elé. Ha olyan dologért próbálsz tenni nap, mint nap, amit nem érzel a magadénak, ne csodálkozz, ha nincs motivációd.

Mit tehetsz?

Vizsgáld felül a célodat. Biztos, hogy Te szeretnéd és nem a környezeted, a családod, a párod, a barátaid várják el Tőled? Légy őszinte magaddal és ha szükséges, tűzz ki új célokat! Az új célok pedig olyanok legyenek, amiktől valóban lázba jössz!

3. Homály

Nem tudod, hova szeretnél eljutni. Fogalmad sincs, hogy mit szeretnél elérni az életben, mire vágysz. Csak azt tudod, mit nem akarsz. Az ember szereti a kiszámítható, ismerős, megszokott dolgokat és a lehető leginkább ellenáll azoknak, melyek ismeretlenek számára. Ha nem világos tehát számodra, hogy pontosan mit akarsz elérni, nem is leszel motivált. Sokkal inkább ragadsz majd benne a jelenlegi, megszokott helyzetben.

Mit tehetsz?

Fogalmazz meg egy pontos, részletesen körülírt célt. Szeretnél gazdag lenni? Rendben! Hogy néz ki ez a gazdagság? Mivel foglalkozol? Milyen házban laksz? Kik vesznek körül? Hogyan telnek a napjaid? A lehető legpontosabb képet vetítsd ki magad elé!

4. Kihívás hiánya

Rengeteg féle kihívás adódhat az életedben. Ugyanakkor ahhoz, hogy motivált légy, nem mindegy, milyen kihívásokkal nézel szembe.

Ha a kihívás túl alacsony, unatkozni fogsz. Kisujjból kirázod a feladatot, nem fog lázba hozni, nem leszel motivált.

Ha a kihívás túl nagy, félni fogsz, hogy miképp abszolválod. A félelem pedig aláássa a motivációt.

A kettő közötti arany középutat kellene megtalálnod. Ideális esetben érzed a motivációt, szeretnéd véghez vinni, mégis a torkodban dobog a szíved, ha rá gondolsz.

Mit tehetsz?

Vizsgáld felül a jelenlegi munkád. Valóban kihívást jelent számodra? Segít abban, hogy fejlődj? Ki kell lépned a komfortzónádból? Vagy csak olyan dolgokat kell csinálnod, amit egyébként is meg tudsz csinálni? Ha az utóbbiról van szó, akkor két dolgot tehetsz: 1. Beszélsz a főnököddel, hogy adjon Neked bonyolultabb feladatokat. 2. Munkahelyet váltasz.

5. Egyedüllét

1.Egyedül élsz, nincs párod. Hazaérve senkivel sem tudod megbeszélni a problémáidat. Nincs kedved semmihez és irigyled azokat az ismerőseidet, akiknek családja van.

2.Otthonról dolgozol, nem vesznek körbe a kollégák. Ha kimész a konyhába kávét főzni, nem tudsz szóba elegyedni senkivel sem.  Semmi motivációd nincs dolgozni, legszívesebben csak feküdnél az ágyban.

Mit tehetsz?

Az ember egy társas lény. Még akkor is szükséged van szociális interakciókra, ha alapvetően egy introvertált személy vagy. Menj és találkozz egy ismerőssel, akinek élvezed a társaságát. Magad is meg fogsz lepődni, mennyi motivációt tud adni egy kiadós beszélgetés!

6. Zavaros következő lépés

Van egy nagyobb lélegzetvételű munkahelyi vagy magánéleti projekted, de nem látod át teljesen. Nem tiszta, hogy fogsz vele elkészülni. Talán tudsz pár lépést, de hogy azok után, vagy két lépés között mit kell tenned, azt már kevésbé. Pont ezért fikarcnyi motivációd sincs nekikezdeni a feladatnak, mert tudod, hogy nem lesz egyszerű menet.

Mit tehetsz?

Első lépésként próbálj egy tervet készíteni a feladat elvégzésére! Írd össze szép sorjában, hogy miket kell csinálnod, majd azonosítsd azokat a részeket, melyek homályosak. Simán rájöhetsz arra, hogy a homályos rész akkor fog tisztázódni, ha az előtte lévő feladatot elvégzed. Ha nem, akkor pedig még mindig tudsz segítséget kérni! A tervtől megnyugodsz majd, hisz feketén-fehéred látni fogod az elakadási pontokat. Tudni fogod, mire számíts, így hamarabb meglesz a motivációd, hogy bele is kezdj a feladat elvégzésébe.

7. Fárasztó időszak

Ha állandóan fáradt vagy, nincs energiád és egy kis szundi sokkal jobban hangzik, mint bármely olyan dolog, amit egyébként szeretsz, akkor az elmúlt időszakban, kicsit túlhajtottad magad. Ilyenkor a szervezeted valójában motivált. Motivált arra, hogy azt tegye, amire a legjobban szüksége van! Arra, hogy pihenjen!

Mit tehetsz?

Pihenj! Pihenj! Pihenj! Adj egy olyan napot magadnak, ami csak a Tiéd és azt csinálod, amihez épp kedved van! Hagyd, hogy ezáltal felfrissüljön a tested és az elméd egyaránt. Ezt követően pedig gondold át, mi az, amin változtatni tudsz. Hiába van nagy hajrá a munkahelyen, attól Neked nem kell széthajtani magad! Legalább a Téged ért stresszt próbáld minimalizálni, vagy ha mást nem is, jobban kezelni!

Összefoglalás

Ha demotiváltnak érzed magad, meg kell találnod azt a gyökérokot, mely kiváltja. Amint ezt azonosítottad, nincs más dolgod, mint megfelelően kezelni azt!

Íme néhány példa a leggyakoribb kiváltó okokra, problémákra:

  • Félsz, izgulsz attól, miképp fogod megoldani az előtted álló feladatot.
  • Nem jó célt tűztél ki magad elé.
  • Nincs egy pontos képed arról, mit szeretnél elérni az életben.
  • A téged ért kihívás túl nagy vagy épp túl kicsi.
  • Egyedül vagy, a szociális interakcióid száma túl kevés.
  • Nem vagy tisztában az előtted álló feladat összes lépésével.
  • Embert próbáló időszakon mész keresztül.