Ismerd meg önmagad – Első lépések

Olvasási idő: kb. 4 perc

„Ismerd meg önmagadat, azért hogy megismerhesd és irányíthasd sorsodat” – mondja Judy Ananda. A legtöbben ugyanakkor az első lépést kihagyva szeretnék irányítani az életüket, jó döntéseket hozni, boldogan és egészségesen élni. De hogyan is tudnád ezek közül bármelyiket elérni, ha nem tudod, hogy pontosan ki is vagy valójában?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy az önismeretnek mi köze van mindehhez? Miért is lehetnél boldogabb, kiegyensúlyozottabb attól, hogy tisztában vagy saját magaddal?

Mutatom!

 • Ha ismered saját magadat, azt is tudod, mit szeretnél elérni az életben. Definiálni tudod, hogy ehhez mely képességeidet kell leginkább kihasználnod és melyeket fejlesztened. Többnyire olyasmikbe vágsz bele, melyek az érdekeidet szolgálják.
 • Kerülhetsz bármilyen élethelyzetbe, hamarabb fogsz tudni döntést hozni. El fogod tudni dönteni egy adott munkahelyről, hogy passzol-e hozzád; hogy megéri-e belevágni egy új párkapcsolatba; vagy hogy két lakás közül melyik az ideálisabb.
 • Jobban ellenállsz mindenféle társadalmi nyomásnak, kevésbé leszel befolyásolható. Így olyan életed lehet, amilyet Te szeretnél.
 • Hamarabb fel tudsz hagyni a rossz szokásaiddal, ugyanis pontosan tudod, hogy mi motivál, s hogyan változtass.

Hogyan vágj bele az önismeretbe? Mik az első teendők?

Legelső lépésként vegyél elő egy tollat és egy papírlapot. Kapcsolj ki, minden zavaró tényezőt és vizsgáld meg az alábbi 5 területet magadra vonatkoztatva. Fontos, hogy a lehető legőszintébb legyél magaddal, különben félre fog vinni az eredmény.

I.Erősségek, gyengeségek

Gondold végig, hogy melyek a legfőbb erősségeid és gyengeségeid. Mely területeken vagy kiemelkedő? Milyen pozitív tulajdonságokra, készségekre tudsz támaszkodni? Mi az, amiben te vagy a legjobb? Ezek azok, amelyeket a leginkább célszerű kiaknáznod az életedben.

Ha ez megvan, nézd meg, hogy melyek azok a területek, amikben nem vagy a legjobb, de látsz fejlődési lehetőséget, hasznodra válhat. Például lehet, hogy jól tudod kezelni az Excelt, de számos funkcióját még nem ismered. Tulajdonságot is felsorolhatsz ide, csakúgy, mint az erősségekhez. Például tudsz nagyon kitartó lenni, viszont ehhez folyamatos megerősítésre van szükséged. Ezek azok a tulajdonságaid, melyekre még támaszkodhatsz, hogy ne csússzon ki a lábad alól a talaj.

Mindemellett szükséges, hogy átgondold a gyengeségeidet is. Azokat a területeket, esetleg tulajdonságokat, melyekkel csak nagy erőfeszítés árán tudsz kezdeni bármit is.

Minél több mindent felsorolsz az említett kategóriákba, annál könnyebben fogsz tudni döntést hozni. Fehéren feketén látni fogod a képességeidet, amelyeket teljes erővel bevethetsz és azokat is, melyekre nem tanácsos alapoznod. Ezeket tartsd mindig szem előtt, mielőtt bármilyen nagy dologba belevágnál.

II. Motiváció, értékek

Mely dolgok motiválnak? Az hogy segíthetsz másokon? Hogy kreatívkodhatsz? Az anyagi biztonság? Vagy azért igyekszel megcsinálni minden feladatot a lehető leggyorsabban, hogy utána többet pihenhess? Próbálj meg nyolc olyan fő értéket összeírni, melyek a leginkább befolyásolni, motiválni tudnak a mindennapokban, a munkahelyen vagy épp a kapcsolataidban. Nyugodtan felsorolhatsz morális dolgokat is, mint becsület, tisztelet.

Ezek a Te fő értékeid, melyeket az élet minden területén kutatod tudatosan vagy tudattalan. Légy óvatos, mert ezeket figyelembe véve tudnak mások leginkább kihasználni, befolyásolni.

III. Érdeklődés

Mit szeretsz csinálni szabadidődben? Mi az, amit szívesen megtanulnál, kipróbálnál? Hova utaznál el? Számtalan kérdést fel lehet ide tenni, mely lefedi az érdeklődés témakörét. Írj össze annyi dolgot, amennyit csak tudsz. Ezek azok a dolgok, amikkel érdemes hosszú távon foglalkoznod, mert izgalmat, boldogságot csempésznek az életedbe.

IV. Temperamentum

Mikor ezt a területet vizsgálod, azokra a tulajdonságokra kell gondolnod, melyek Veled születtek. Inkább egyedül vagy társaságban érzed jól magad? Mindent megtervezel vagy inkább úszol az árral? Hogyan szoktál döntést hozni? Tényeket veszed alapul vagy a megérzéseidre hallgatsz? Szeretsz adatokban, statisztikákban gondolkodni vagy inkább csak ötletelgetsz? Fontos, hogy ezekkel tisztában légy, s mérlegeld e tényezőket is mikor döntés előtt állsz.

V. Hogyan reagál a szervezeted?

Amikor önismeretről van szó, hajlamosak vagyunk csak a pszichológiai háttérre fókuszálni. Holott a saját tested megismerése is ugyanide tartozik. Ha tisztában vagy a saját fizikai korlátaiddal, képességeiddel, s azzal, hogy bizonyos dolgokra, hogyan reagál a szervezeted (pl.: fogyókúra), sokkal reálisabb célokat tudsz magad elé kitűzni, ezáltal nagyobb lesz a sikerélményed is.

Összefoglalás

Ha szeretnél jobb döntéseket hozni, kiaknázni a benned rejlő tehetséget, fejlődni és választ kapni sok fel nem tett kérdésre saját magaddal kapcsolatban, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha elkezded megismerni önmagadat.

Mi az első lépés?

Szánj magadra 1-2 órát, hogy alaposan meg tudd válaszolni az alábbi kérdéséket:

 • Melyek azok a tulajdonságaid, kompetenciáid melyekben nagyon jó vagy?
 • Melyek azok a területek, melyekben jó vagy, de még rád fér a fejlődés?
 • Mi az, ami egyáltalán nem megy? Mik a gyenge pontjaid?
 • Mely értékek motiválnak egy-egy feladat elvégzésében?
 • Melyek azok a dolgok, amiket imádsz csinálni?
 • Mi az, amit szívesen kipróbálnál?
 • Racionális vagy érzelmi alapon hozol inkább döntést?
 • Milyen fizikai korlátaid vannak?

Ha ezek megvannak, máris kicsit tisztább képet kaphatsz önmagadról. Könnyebben fogsz tudni döntést hozni, hiszen mérlegelni tudod, hogy az irány, amely felé el szeretnél indulni tartogat-e a számodra olyan értéket, melyek igazán boldoggá tesznek.