Top 7 Time Management tipp

Olvasási idő: kb. 4 perc

Szeretnél kicsit szervezettebb lenni? Hamarabb végezni a feladataiddal? Hatékonyabb lenni mind a munkád, mind a magánéleted során? Jó lenne, ha végre nem vesznél el a feladatok tömkelegében? És kicsit több énidő is jöhetne?

Nem, nem kérsz sokat! Mindez abszolút lehetséges!

Összeszedtem most Neked azt a 7 fő időgazdálkodás tippet, melyet követve villámgyors változást érhetsz el.

I.Készíts egy „to do” listát

Minden nap elején írd össze az aznapi teendőket. Ne gondolkozz rajtuk sokat, csak írd és írd, ami eszedbe jut. Mindenfélét. Felírhatod, hogy el kell menned a postára, ruhát kell venned a barátnőd esküvőjére, vacsorát kell főznöd és meetinget kell egyeztetned az egyik kollegával. A lényeg, hogy minden szerepeljen egy helyen.

Ha Neked úgy egyszerűbb, vezethetsz 2 külön listát is. Egyet az otthoni feladatoknak, másikat pedig a munkahelyieknek. Így könnyebben elkerülheted azt a szituációt, hogy a munkahelyen megnézd a kedvenc boltod online kínálatát, hisz nincs közvetlenül előtted a ruhavásárlás, mint feladat.

II. Tudd, hogy mennyi ideig tart megcsinálni az adott feladatot

Ha felírtad a napi feladataidat, mérd fel, hogy mennyi időt vesznek igénybe. Mindig kalkulálj egy kicsit több idővel, azért, hogy esetleges csúszások beleférjenek. Például, ha 20 percig tart elmenned a postára, számolj inkább 30-al, hogy ne ugorjon a terved akkor sem, ha dugóban kell állnod.

Amint ezeket felmérted, látni fogod, mely teendők férnek bele a napodba, s melyek azok, melyeket célszerű eltolni másnapra, vegy esetleg felbontani részfeladatokra.

III. Tervezd meg, hogy mely feladatokkal fogsz haladni

Látva a feladataidat és hogy mi mennyi időt vesz igénybe, indulhat a tervezés. Melyek azok a feladatok, melyeket mindenképp meg kell aznap csinálnod? Mely feladatok férnek bele egyáltalán a napodba? Mi az, ami várhat?

Ezeket mérlegelve, állíts fontossági sorrendet! Célszerű a legfontosabb feladatokkal kezdeni, hogy azokkal mindenképp elkészülj.

Tipp: A komolyabb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat azokra a napszakokra tervezd, amikor a leghatékonyabbnak érzed magad.

IV. Iktasd ki a zavaró tényezőket

Amikor belekezdesz valamilyen feladat elvégzésébe, törekedj arra, hogy eliminálj minden zavaró tényezőt. Némítsd le a telefonodat, lépj ki a levelező programból, tegyél be füldugót. Lényeg, hogy olyan környezetet teremts magadnak, mely lehetővé teszi, hogy maximálisan az adott feladatra koncentrálj, s abból ne tudjon kizökkenteni semmi.

Ne értsd félre! Például zenét nyugodtan kapcsolhatsz, ha Neked úgy jobban megy a munka. Azokat a zavaró dolgokat iktasd ki, melyek elvonhatják a figyelmed.

V. Tarts szünetet

Sajnos nem tudunk robotként működni. Az emberi agynak 90 percenként szüksége van egy kis szünetre, azért hogy utána megint maximális kapacitással tudjon működni. Ha nem tartasz szünetet, azon kapod magad, hogy csökken a hatékonyságod. Kevésbé tudsz koncentrálni, elkalandoznak a gondolataid, egy mondatot harmadjára olvasol újra stb… Ha ilyen tüneteket produkálsz mindenképp állj fel az asztaltól és ürítsd ki az agyad. Hidd el, megéri!

VI. Értékeld magad

Nap végén szánj pár percet arra, hogy értékeled magad. Gondold végig, milyen feladatokat sikerült megcsinálnod, mennyire voltál hatékony. Belefért volna több feladat, vagy pont ellenkezőleg? Mi az, amit másképp lehetne csinálni? Hogyan tudtál volna egy feladattal esetleg hamarabb végezni?

Tanulj az esetleges hibákból, s vonj le következtetéseket a jövőre nézve!

VII. Váljon mindez szokássá

Mindez nem elég! Ahhoz, hogy hosszú távon működőképes legyen a dolog, és sokkal több időd maradjon minden másra, muszáj szokásokat kialakítanod. Tehát ki kell alakítanod azt a szokást, hogy nap elején összeírod a teendőidet, majd tervezel. Az is egyfajta szokás, hogy a munkád során többször szünetet tartasz, illetve az is, hogy értékeled magad.

Ne ess kétségbe, ha eleinte nem úgy megy az időgazdálkodás, mint gondoltad! Nem véletlen, hogy nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy jól bánik az idejével. A hangsúly a gyakorláson van. Kezdd el még ma!

Ha pedig további segítségre, tippre lenne szükséged, ajánlom figyelmedbe a time management oktatóanyagomat, melyben sokkal tüzetesebben ismerkedhetsz meg az időgazdálkodás fortélyaival.