Hogyan oldj meg egy megoldhatatlannak tűnő problémát 4 lépésben?

Olvasási idő: kb. 6 perc

Érezted már azt, hogy olyan helyzetben vagy, amiről fogalmad sincs, hogyan fogod megoldani? Nem tudtad, milyen irányból közelíts a problémához, pedig elég gyorsan kellett döntést hoznod? Aztán nagy nehezen elkezdted, csináltál ezt-azt és valahogy megoldódott? Érdekel, hogyan tudsz egy problémát ennél tudatosabban megoldani? Mutatom!

Ahogyan Karl Popper is fogalmazott, az egész emberi életünk problémák megoldásából áll. Számtalan dolog tekinthető problémának, például egy megoldásra váró feladat; új kihívás; lehetőség, melyet nem tudod, hogyan használj ki; döntésképtelenség és még sorolhatnánk. Egy azonban közös ezekben. Mégpedig az, hogy mindegyik megoldható négy egyszerű lépésben!

Probléma megoldása az esetek többségében egy jó ötlettel, gondolattal kezdődik, melyet az angol nyelvben IDEA-nak hívnak. Ennek kezdőbetűiből jön össze a 4 lépés, melyet követve bármilyen problémád is van, meg fogod tudni oldani!

I. Idea (Identify the problem) = Azonosítsd a problémát

A probléma azonosítása, nagyon evidens dolognak hangzik, pedig valójában nagyon nem az. Mutatok egy egyszerű példát.

Egy 35 éves anyuka szeretne kicsit jobb formába lendülni. Az anyukának teljes munkaidős állása van. Emellett minden nap elmegy a gyerekért az iskolába és viszi a háztartást is, tehát főz, mos, takarít. Délutánonként arról is gondoskodik, hogy a gyerek minden leckét megcsináljon.

Az anyuka szerint természetesen az a legnagyobb probléma (úgy azonosítja a problémát), hogy nincs ideje edzeni a napi teendők mellett.

Mivel a napi 24 órán nem tud változtatni és minden más feladat is ugyanúgy fontos, ezért megoldásként kitalálja, hogy reggel korábban felkel, megfőz, így délután nem kell ezzel foglalkoznia és el tud menni az edzőterembe.

Azonban pár nap után teljesen kimerültnek érzi magát és inkább tovább alszik. Az edzés gondolatát pedig teljesen elveti.

A példából látható, hogy az anyuka szerint az életében az a probléma, hogy nincs ideje, így arra fókuszált, hogy ezt oldja meg valahogy. Nem működött és abbahagyta. Nem próbált ki más lehetőséget arra, hogy plusz időt teremtsen magának, arra pedig végképp nem gondolt, hogy nem az idővel van a probléma.

Esetében számtalan probléma lehet, amellett, hogy nincs ideje. Pl.: rossz a munkamegosztás a családban; a gyerek már maga is képes lehet arra, hogy egyedül menjen iskolába; túlvállalja magát; nem kell minden nap főzni stb…

Fontos tehát, hogy a valódi problémát (a gyökérproblémát) úgy próbáld meg azonosítani, hogy több területet is figyelembe veszel. Ennek egyik módja lehet az, hogy amikor megfogalmazol egy problémát, felteszed magadnak azt a kérdést, hogy MIÉRT? Ezt egészen addig csináld, mikor már nem tudsz válaszolni a miértre.

A fenti példából kiindulva valahogy ez így nézhet ki: Miért nincs időm edzeni? à Mert helyette mosogatnom kell à Miért kell mosogatnom? àMert más nem csinálja meg. à Miért nem csinálja meg más? à Jó kérdés! J

Javaslom továbbá, hogy kérd ki kívülállók véleményét is. Sokszor meglehetősen könnyebb olyan személynek a probléma azonosítása, aki nincs benne a problémában.

II. iDea (Develop solutions) = Fogalmazz meg javaslatokat

Amennyiben sikerült azonosítani a gyökérproblémát, fogalmazz meg javaslatokat a megoldásra. Itt még ne foglalkozz a megvalósíthatósággal, csak szimplán gyűjts össze minden lehetséges ötletet, mely megszüntetheti a problémádat.

Megmaradva a példánknál:

 • „Elmosogathatna a férjem.”
 • „Rendelhetnénk valahonnan heti menüt.”
 • „A gyerek hazajöhetne egyedül az iskolából.”
 • „Összebeszélhetnék az egyik anyukával, aki szintén szeretne edzeni, hogy egyik nap ő vigyázna a gyerekre, amíg én edzek, másik nap pedig én az övére, amíg ő edz.”
 • „Nem is kell eljárni az edzőterembe. Tornázhatnék itthon, még a gyerek tanul.”
 • Stb…

III. idEa (Execute a plan) = Láss neki egy ötlet megvalósításának

Ha már az összes lehetséges megoldást felírtad a problémádra és tuti, hogy nincs több ötleted, válassz ki egyet és írj ahhoz cselekvési listát.

(Előfordulhat, hogy nem tudod, melyik utat válaszd. Ez esetben javaslom, hogy csinálj pro-kontra listát, végezz SWOT analízist vagy problémától függően alkalmazhatod a 10/10/10 módszert is. Ha valamelyiket nem ismered, olvass róluk ITT!)

Miért van szükség cselekvési listára? Mert egy ötlet megvalósításának is számtalan módon állhatsz neki.

Visszatérve a példánkhoz:

Anyuka azt választotta, hogy a gyerek hazajöhetne egyedül az iskolából. A megvalósításnak pedig az alábbi cselekvésekkel állhat neki:

 • Elkíséri gyalog/biciklivel párszor a gyereket az iskolába, hogy maga is tudjon közlekedni.
 • Megkéri a férjét, hogy kísérje el a gyereket ő az iskolába, még az meg nem tanul közlekedni.
 • Elengedi a gyereket egyedül az iskolába, mert 100%-ig biztos benne, hogy oda talál.
 • Beszél a közelben lakó egyik anyukával, hogy mi lenne, ha a gyerekeik együtt járnának iskolába. Így mindkettőjük ideje felszabadul és a gyerekek sem közlekednének egyedül.
 • Stb..

Ezek közül is válaszd ki azt, amelyik szerinted a leginkább működőképes és csináld!

IV. IDEA (Assess your plan) = Értékeld az ötleted

Miért fontos ez?

Akkor hoztál jó döntést a megfelelő ötlet és cselekvés kiválasztásával, ha a probléma tényleg megoldódott. Tehát, ha az anyuka tudott edzeni.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a probléma nem oldódott meg mert:

 • Nem jól választottad ki a cselekvést;
 • Nem jól választottad ki a megoldási ötletet;
 • Vagy nem jól azonosítottad a problémát!

A legtöbb ember, ha kudarc éri, nem tud megoldani egy problémát, akkor feladja. Ne tartozz közéjük!

Próbáld máshogy kivitelezni az ötleted vagy változtasd meg magát az ötletet. Ha végképp nem megy, menj vissza a folyamat elejére és vizsgáld meg, hogy valóban az a probléma áll fenn, amire próbálsz megoldást kitalálni, vagy teljesen más irányból kell közelíteni.

Lényeg, hogy próbálkozz, ne add fel!

Összefoglalás

Ha egy problémával kerülsz szembe, először gondold végig, hogy biztos az-e a probléma, amire Te gondolsz. Lehet, hogy teljesen más szemszögből kell nézni a dolgot!

Miután azonosítottad a gyökérproblémát, sorolj fel minden lehetséges megoldást, ami eszedbe jut. Még ne foglalkozz azzal, hogy ezek miképp kivitelezhetőek, csak sorolj fel minél több alternatívát.

Ha már van legalább 3 megoldási javaslatod, válassz egyet. Ez lesz az az irány, ami felé elkezdhetsz próbálkozni.

Gondold végig, hogy a kiválasztott megoldás miképp valósítható meg. Számos cselekvés vezethet ugyanahhoz a megoldáshoz. Válaszd ki a számodra legoptimálisabbat, majd láss neki!

Ha nem sikerült megoldani a gyökérproblémát, válassz másfajta cselekvést, megoldást. De nem árt végiggondolni azt sem, hogy biztosan az-e a probléma, amit Te annak gondolsz.

Soha ne add fel! Próbálkozz és meglesz az eredménye!

Ha érdekelnek további hasznos tippek, módszerek csatlakozz zárt Facebook csoportomhoz!