3 tuti tipp hogy stresszmentes legyen a karácsony

Olvasási idő: kb. 5 perc

Már most stresszelsz mert nem tudod, hogy fogsz elkészülni mindennel karácsonyra? Szeretnéd, ha miden tökéletes lenne, de rengeteg a teendő? Mindemellett jó lenne ha jutna idő pihenésre is ha már karácsony van? Legyen idén minden úgy, ahogy elképzelted!

Az újságokból, TV-ből, különböző online hirdetésekből más sem ömlik, csak, hogy karácsony alkalmából mi az ami akciós, milyen ajándékot vegyünk a szeretteknek, mi az a tuti ötlet, amivel biztosan nem lőhetünk mellé. A közösségi médiában elárasztanak minket a szebbnél szebb fotók a csillogó díszekről, megterített karácsonyi asztalról, fenyőfáról, boldog családokról. Nem csoda, ha cseppet frusztáltak vagyunk és egyfajta nyomást érzünk magunkon, hogy a mi karácsonyunk is „tökéletes” legyen. Ennek a megfelelési kényszernek köszönhetően pedig nem meglepő, ha az ünnepek előtti készülődés tiszta rémálommá válik.

Mutatok pár tippet, amivel megszüntetheted a stresszt, hogy végre nyugodtan élvezhesd az ünnepeket, s az év utolsó napjait.

I. Tervezd meg a karácsonyod és a hátra lévő teendőket

Ünnepnapok: Döntsd el, hogy idén, hogyan szeretnéd tölteni a karácsonyt, hogyan éreznéd jól magad és ennek megfelelően tervezd meg a napjaidat. Persze tudom, hogy olyan vendégekhez is el kell menned, akikhez „kötelező”, pedig semmi kedved. Ezeket a köröket tudd le gyorsan, aztán ajándékozd meg magad egy kis énidővel vagy töltsd az estét a szűk családi körben.

Konyhai készülődés: Ha vendégségbe mész, ha Te fogadsz vendégeket, szinte biztos, hogy valamennyi időt a konyhában kell töltened, hacsak nem utazol el az ünnepek alatt. Találd ki előre, hogy miket szeretnél főzni, milyen süteményt szeretnél sütni és ütemezd be az elkészítésüket. Jó, ha olyan ételeket találsz ki, amiket már előző napokban meg tudsz csinálni. Például a pörköltet megcsinálhatod előtte lévő héten, majd lefagyasztod. Vannak olyan sütemények, amik jó ha 1 napot állnak a hűtőben, így ezeket előre el tudod készíteni.

To do list és delegálás: Írd össze egy lapra, hogy milyen feladatokat kell megcsinálnod karácsony előtt. Például: ajándék vásárlás, főzés, fa díszítés, ajándék csomagolás stb. Tervezd meg, hogy melyik nap miket fogsz csinálni és ki fog Neked segíteni. Delegálj bizonyos tevékenységeket más családtagnak, csináljátok együtt.

II. Állíts határokat, mondj nemet

Valószínűleg számtalan olyan helyzetbe kerültél már, amikor más rád akarja erőltetni az akaratát. Ez különösen igaz a karácsonyi időszakban. Gondolj csak bele hányszor kóstoltál már meg egy süteményt, csak azért, hogy ne sértsd meg a házigazdát, pedig már a füleden folyt ki a kaja. Vagy hányszor maradtál már a vendégségben azért, mert folyamatosan marasztaltak, hogy ne menj még haza.

Ez a Te karácsonyod is, fontos, hogy jól érezd magad. Ne akarj megfelelni mások elvárásainak. Ha Te már eleget ettél, kedvesen, de határozottan utasítsd vissza a süteményt. Nem elég azt mondanod, hogy köszönöm szépen nem kérek, mert úgy is tukmálni fogja. Inkább valahogy így fogalmazz: „Köszönöm szépen, nagyon jól néz ki, de már egy falatot sem bírok enni. Hadd teljen el egy kis idő, aztán mindenképpen megkóstolom.” Vagy ha már épp indultok, akkor megkérheted, hogy csomagoljon Neked pár darabot, hogy végképp ne sértődjön meg. Viszont ilyenkor mindenképp adj neki majd visszajelzést, hogy ízlett-e a sütemény.

Fontos, hogy nemet tudj mondani, olyan meghívásokra, ahova semmi kedved elmenni. Tipikusan ilyenek a karácsonyi partik, baráti meghívások és a munkahelyi összejövetelek. Ha Te inkább otthon csinálnád a dolgod, díszítenél, vagy épp kipihennéd az ünnepek előtti hajrát, akkor tedd azt. Te tudod a legjobban, hogy mire van időd, s mire nincs.

III. Ne foglalkozz a közösségi médiával

Nincs annál rosszabb, mint amikor elhisszük a közösségi média által árasztott tökéletességet, magunkat pedig azért hibáztatjuk, mert nálunk nem teljesen olyan a karácsony, mint ahogy az „elő van írva”. Vedd figyelembe, hogy az influencerek zöme műtermi karácsonyi fotókat posztol. Otthon náluk is ugyanúgy ferdén áll a fa. Az ismerősök pedig ugyanúgy vért izzadtak a konyhában mint Te, mielőtt odaálltak pózolni a karácsonyfa elé.

A legjobb ha az ünnepek alatt egyáltalán nem is foglalkozol a Facebokkal és társaival. Maximum a Messenger jókívánságokra válaszolj nap végén.

Összefoglalás

Döntsd el, hogy idén, hogyan szeretnéd tölteni az ünnepeket és ennek megfelelően alakíts ki egy tervet. Tervezd meg, hogy milyen feladatokat kell még megcsinálni és azokat oszd ki a családtagok között. Ha például vendégeket hívsz, nem biztos, hogy minden süteményt Neked kell megsütnöd. Kérd meg őket, hogy hozzanak egy tálcával, abból, amit tavaly is sütöttek és annyira ízlett mindenkinek.

Mondj nemet az olyan helyzetekre, amikor mások megpróbálják rád erőltetni az akaratukat. Ez lehet az, amikor győzködnek, hogy menj el egy karácsonyi buliba, de az is, amikor már egyszerűen nem akarsz többet enni.

Végül, tedd el jó messzire a telefont és véletlenül se foglalkozz azzal, hogy mások mit posztoltak a közösségi média felületekre.

A karácsony a Tiéd és a családodé. Ez legyen a fejedben az ünnepek alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam, ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)