Hogyan vásárolj karácsonyi ajándékot?

Olvasási idő: kb. 4 perc

Fogalmad sincs mit vegyél karácsonyra a szeretteidnek? Már-már nyűg az egész? Amúgy sincs időd arra, hogy járd a bevásárló központokat ajándékok után kutatva? A legjobb, ha úgy tekintesz az ajándékvásárlásra, mint egy jó projektre, tehát ezt is megtervezed….

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy nem tudtad mit vegyél karácsonyra a családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek. Sőt, lehet, hogy most is így érzel..

Mindenképp szeretnél valami hasznosat venni, olyat, aminek örül az illető, de ezek általában borzasztó drágák. Aztán agyalsz-agyalsz, várod, hogy majd kipattan a fejedből valami. Végül pedig az utolsó napokban járod a boltokat, aztán ott lyukadsz ki, hogy tusfürdő csomagot veszel, mert azzal biztosan nem lőhetsz mellé, s ráadásul nem is nagy összeg.

Ha idén szeretnéd ezt másképp, akkor muszáj kicsit előre gondolkodnod. Hogyan kezdj neki?

I. Találd ki, kiket szeretnél megajándékozni, s arra mennyi pénzt fordítasz!

Első lépésként készíts egy egyszerű költségvetést. Találd ki, mennyi pénzt szeretnél összesen karácsonyi ajándékokra fordítani, s azt semmiképp se lépd túl. Nincs annál rosszabb, mint mikor valaki erejét meghaladó költségekbe veri magát karácsonykor, hitelt vesz föl, majd következő évben issza ennek a levét.

Ha kitaláltad, hogy mennyi pénzed van ajándékokra, következő lépésként határozd meg, hogy egyáltalán kiknek szeretnél ajándékot venni, s mennyi pénzt szánsz egy-egy ember ajándékára. Fontos, hogy itt is tartsd be az általad előírtakat, azaz a betervezett költségkeretet. Attól nem fog jobban szeretni az illető, ha drága ajándékokkal halmozod el.

Miközben tervezed a pénzügyeket, jó ha a költségvetésbe beépítesz legalább 10% tartalékot. Tehát, ha megvan a fix kereted, hogy összesen mennyit fordítanál ajándékokra (egyszerűség kedvéért legyen 10 000 Ft), akkor annak maximum csak  90%-át költsd el (9000 Ft-ot), 10%-ot tarts fent tartaléknak.

Miért jó ez?

Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy vannak olyan ismerősök, barátok, akik hirtelen elhívnak magukhoz az ünnepek után cseverészni. Ilyenkor nem illik üres kézzel menni, tehát mindenképp fogsz plusz dolgokat venni ajándékba, legyen az csoki, pezsgő, bármi. Ha van egy kis vésztartalékod amit fent tartasz az ilyen esetekre, biztos nem fogsz kicsúszni a tervezett költségvetésből.

II. Döntsd el kinek mit veszel!

Kerüld azokat a helyzeteket, amikor csak császkálsz a bevásárlóközpontban, hátha meglátsz valamit, ami jó lehet az illetőnek. Ezt otthon is megteheted online. Ez nem csak időhatékonyság szempontjából optimális, de elkerülöd a felesleges stresszt, sorban állást, közlekedési dugókat, ami ilyenkor decemberben van.

Boltba csak célirányosan indulj el. Tudd, hogy kinek, mit és hol veszel meg. Még jobb, ha online mindent el tudsz intézni és csak csomagoló papírért kell elugranod a legközelebbi kis boltba.

III. Tipp arra az esetre, ha fogalmad sincs mit vegyél karácsonyra

Vegyél elő egy darab papírt és írd fel a következő kérdéseket:

Minek örülne? Mire van szüksége? Mit szeret? Miben fejlődne? Milyen szeretne lenni?

Ezek segíteni fognak elindulni. Ha egy ismerősöd például imád lovagolni és tudod, hogy szeretne elkezdeni versenyezni, akkor nézz ajándékötleteket ilyen témában online. Kérdezz rá fórumokon, esetleg Facebook csoportokban, s máris okosabb leszel.

Ha tudod, hogy olyan dologra vágyik az illető, aminek nagyon borsos ára, akkor beszéld meg a családtagokkal, barátokkal, hogy mi lenne, ha közös ajándékot adnátok.

IV. Tipp arra az esetre, ha évek óta felesleges dolgokkal ajándékozzátok meg egymást

Ha vannak olyan ismerősök, akikkel évek óta értelmetlen dolgokkal ajándékozzátok meg egymást és nem akarsz nekik, megint törölközőt, bögrét vagy ugató plüss kutyát venni, beszéld meg velük. Több, mint valószínű, hogy ezzel ők is hasonlóan vannak és örülnének is a kezdeményezésednek, hogy idén karácsonykor ne ajándékozzatok. Persze találkozzatok, egyetek egy jót közösen, de teljesen felesleges haszontalan dolgokra költeni. A karácsony amúgy sem az ajándékokról szól.

Összefoglalás

  • Tervezd meg, hogy összesen mennyi pénz szeretnél karácsonyi ajándékokra költeni, s ettől ne térj el.
  • Teljes költségvetésedbe kalkulálj 10% tartalékot.
  • Mielőtt elindulnál ajándékokat vásárolni, találd, ki, hogy kinek mit és mekkora értékben veszel.
  • Ha nincs ajándék ötleted, végezz egy kis kutatást azon a területen, amit a másik szeret.
  • Beszélj azokkal, akikkel idén csak találkozni szeretnél, ajándékozni inkább nem.
Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam, ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)