A stressz valójában hasznos

Olvasási idő: kb. 6 perc

Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt mondta volna, hogy szereti a stresszt. Ugyanis a stressz rossz érzést kelt, meg akarunk tőle szabadulni, lehetőleg minél hamarabb. Pedig a stressz nem is olyan rossz, mint elsőre tűnik...

A legtöbb cikk, tanulmány ami a stresszel kapcsolatos, arról szól, hogy hogyan tudjuk azt megszüntetni. Számtalan erre vonatkozó praktika létezik, mint például a jó időbeosztás, sport, meditáció, zenehallgatás stb.. Ezek a tevékenységek valóban segítenek csökkenteni a stresszt, vagy meg is szüntetik, de nem örökre.

Bármilyen impulzus ér, mely kizökkent kicsit a komfortzónádból, stresszt okoz. Ha éppen az adott pillanatban, amikor stresszelsz, nincs lehetőséged elmenni futni vagy meditálni, fontos, hogy megtanuld kiaknázni az abban rejlő lehetőségeket, és megismerd pozitív hatásait, hogy könnyebb legyen túlvészelni a megemelkedett stressz szintet.

A stressznek három fajtáját különböztethetjük meg:

I. Eustressz (jó stressz)

Ez a fajta stressz a leggyakoribb, mert minden ember megtapasztalja élete során. Ide sorolhatók azok az esetek, amikor izgulsz valami miatt, félsz, hogy lemaradsz valamiről, bűntudatod van, nagyobb erőfeszítést veszel magadon, jobban koncentrálsz stb.. Szinte bármilyen formában megjelenhet.

Mikor érezheted a jó stresszt? Példák:

  • 5 perc múlva megy a buszod, de te még mindig nagyon messze vagy a buszmegállótól. Ha nem éred el a buszt, lekésed azt a fontos megbeszélést. à olyan gyorsan fogsz lépkedni, mint még soha és magad is meglepődsz, hogy elérted a buszt. Mindezt a stressz stimuláló hatásának köszönheted.
  • Veszekedsz egy barátoddal à utána lelkiismeret furdalásod van és meg akarod vele beszélni a dolgokat. Lehetséges, hogy ilyenkor olyan dolgokat is mondasz neki, amit más esetben nem, például azt, hogy fontos számodra. Ennek következményeképp szorosabbra fonódhat a barátságotok, amit szintén a stressznek köszönhetsz.

II. Akut stressz

A rossz stressz akár napokig is elhúzódhat. Ez az amiről a legtöbbet olvashatsz, hisz ilyenkor valóban segít a meditáció, sport és társaik. Ilyen az, amikor olyan feladatot kapsz, amit normál esetben 3 napig tart elvégezni, de a főnököd közli veled, hogy ezt amúgy tegnapra kellett volna. Ilyenkor elönt a méreg, frusztrált leszel és még időnyomás is van rajtad, hogy lehetőleg még aznap befejezd a feladatot.

Másik példával élve, akut stresszt élhetsz át az az iskolás gyerek is, aki nagy feleltetésnél 1 órán keresztül azon imádkozik, hogy csak ne engem szólítsanak fel. Feszeng, görcsben áll a gyomra, esetleg hányingere is van, mert nem készült. Jóllehet, ilyenkor a stressz csak 1 órán keresztül tart, de az olyan szinten, hogy fizikai tünetei vannak.

Az akut stressz még a pozitív kategóriába sorolható, hiszen ennek köszönhetően lesz képes egy diák levizsgázni. A stressz, félelem hajtja, hogy tanuljon, hiszen, ha nem megy át a vizsgán, nem fog tudni lediplomázni időben és nem tud kilépni a munkaerőpiacra.

III. Krónikus stressz

A krónikus stressznek már hosszú távú, komoly következményei lehetnek. Ennek során a stressz állandósul, mely rombolhatja a mentális és fizikai egészségi állapotodat is. Erre példa, amikor valaki napról napra él, nem biztos abban, hogy másnap is tud enni. Vagy ide sorolható az is, ha évek óta rossz házasságban vagy és mindennapos a veszekedés. Tartósan félsz attól, hogy kirúgnak a munkahelyedről stb..  

A stressz jótékony hatásai:

I. Növeli az agy működését

Stressz helyzetben az ember jobban tud koncentrálni a feladatára, több ötlettel tud előállni. Ezt tapasztalhatod akkor, ha sokáig halogatsz egy feladatot, de nagyon közelít a határidő. Ha már csak pár napod/órád marad megoldani egy komplex feladatot, sokkal hatékonyabb leszel a munkádban a rád nehezedő nyomásnak köszönhetően. Hamarabb jönnek újabbnál újabb javaslatok, ötletek, s saját magadon is meglepődsz, hogy eddig miért nem álltál neki a feladatnak. Mindezt a stressz stimuláló hatásának köszönheted.

II. Növeli az immunitást

Nemcsak az agyad kapcsol turbó üzzemmódba, hanem a szervezeted is. Tudósok bebizonyították, hogy amikor valaki stresszhelyzetben van, akkor a szervezet olyan anyagokat termel, melynek során felkészül egy esetleges sérülésre, fertőzésre. Ezek megerősítik az immunrendszered, tehát kevésbé fogsz elkapni bármilyen betegséget. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy, ha a stressz állandó (krónikus stressz), akkor a hatás pont a fordítottja.

Ennek hatását érezheted akkor, ha egy nagyon húzós időszak áll előtted, ami minden energiád felemészti. Ilyen például az egyetemen a vizsgaidőszak, vagy a munkahelyen egy projekt befejezése. Több mindenre kell koncentrálni, nagyon toppon kell lenned. Ilyenkor a szervezeted is a maxot nyújta. Ugyanakkor, ha lemegy ez az időszak, nemcsak az agyad, hanem a szervezeted is megpihen. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk lebetegedni.

III. Energetizál

Köztudott, hogy a stressz megnöveli az adrenalin szintedet, melynek eredményeképp több mindenre leszel képes. Tegyük fel, hogy a barátokkal elmentek egy 30 km-es gyalogtúrára. Te már 5 km után legszívesebben hazavitetnéd magad taxival és rendelnél egy pizzát, de tartasz attól, hogy cukkolni fognak a többiek. Ez a minimális félelem egyfajta stresszt visz az életedbe és ez fog előrevinni abban, hogy megcsináld a 30 km-es távot. (Persze másnap a stressz eltűnik, mikor abban kéne, hogy segítsen, hogy ne legyen iszonyat izomlázad.) J

IV. Rávilágít a problémás területekre

A stressz mutatja meg a legjobban, ha az életed valamelyik része nincs rendben és odafigyelést, változtatást igényel. Tipikusan a krónikus stressz során jutunk el ehhez a felismeréshez. Ezek lehetnek azok a helyzetek, amikor például minden reggel gyomorgörccsel mész munkába vagy azon stresszelsz, hogy a pároddal megint veszekedni fogtok, mert a héten megint nem tudsz elmenni a gyerekért az óvodába.  A stressz jelez, Neked pedig csak annyi a dolgod, hogy felismerd a mondandóját, s rájöjj, az életed melyik része nincs rendben.

Összefoglalás

A legtöbben a stresszt rossz ómenként kezelik, holott számos pozitív hatása van. 3 fajta stresszt különíthetünk el (eustressz, akut stressz, krónikus stressz), melyből az első kettőt minden egyes ember megtapasztalja élete során. A stressznek köszönhetően turbó üzzemódba kapcsol az agyad és sokkal hatékonyabban fogod megoldani a feladatokat, mint azelőtt. Energetizál, tehát nemcsak mentális, hanem fizikai síkon is többre leszel képes. A megemelkedett stressz szintnek köszönhetően az immunrendszered is jobban védekezik, mert tudja, hogy most teljesítenie kell. Végül pedig, a stressz azért is jó, mert jelez neked, ha valami nincs rendben az életedben.

 Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam, ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)