Mikor NEM fogod megvalósítani a céljaidat?

Olvasási idő: kb. 4 perc

Január elsején számtalan fogadalmad, célod volt erre az évre. Kitűzted, hogy rendszeresen jársz sportolni, új hobbit találsz, egészségesen étkezel, munkahelyet váltasz, vagy minden hónapban elolvasol egy könyvet. Ha mindent sikerült elérned és betartanod, akkor gratulálok Neked, nyugodtan kattints máshova. Ha nem, és kíváncsi vagy miért, olvasd tovább a cikket.

“Semmilyen cél nem kedvez annak, aki nem tudja, hogy milyen kikötőbe tart.”
/Seneca/

Ahhoz, hogy elérj bármilyen kitűzött célt, elengedhetetlen, hogy úgy alakítsd az életed, hogy az összhangban legyen a kitűzött céllal. Ezt hívjuk a hétköznapi nyelvben úgy, hogy célorientáltság. De mikor mondhatod el magadról, hogy célorientált vagy? Honnan tudod, hogy jól tűzted ki a célod és pontosan megfogalmaztad, hogy mit szeretnél?

Nem elég ugyanis azt mondani, hogy szeretnék lefogyni 10 kg-t, mert konkrét cselekvések megfogalmazása nélkül nem fog menni. Egészen addig egy vágyról beszélünk, még ki nem tűzöd, hogy hetente hányszor jársz edzeni, milyen ételeket eszel és mikorra szeretnéd elérni az álomalakot.

Mikor mondhatod el tehát magadról, hogy Neked céljaid és nem vágyaid vannak?

Mindebben segítségedre van az angol SMART kifejezés, melynek betűi az alábbiakat jelölik:

S (specific) – KONKRÉT

Azaz célod legyen konkrét, egyértelmű. Érdemes olyan kérdéseket megválaszolni ennél a pontnál, hogy mit szeretnél elérni, miért, hogyan és mikor. Ha csak annyit mondasz, hogy szeretnél egy saját házat, az nem konkrét és nem is egy cél. Mindenki szeretne saját házat. Téged az fog megkülönböztetni másoktól, ha meg tudod fogalmazni, hogy mikor szeretnél házat venni, havonta mennyi pénzt szeretnél félrerakni vagy épp hogyan építesz passzív jövedelmet, mely kitermeli a lakás árát.

M (measurable) – MÉRHETŐ

Céljaidhoz rendelj egy mérőszámot, hogy nyomon tudd követni hétről-hétre, vagy hónapról-hónapra, hogy mennyit haladtál. 10 kg kívánt fogyás esetén, célszerű ha kitűzöd, hogy havonta 2kg-t szeretnél fogyni. Majd minden hónap végén ráállsz a mérlegre és megnézed, hogy valóban sikerült-e az adott havi cél. Az eredmény alapján vonj le következtetéseket, mit kéne másképp csinálnod és mi az, amit mindenképp folytass.

A (attractive) – VONZÓ

A kitűzött cél, legyen számodra vonzó, kihívást jelentő. Ha olyan célod van, aminek teljesítése nem jelent számodra kihívást, annak elérése nem is fog sikerélményt hozni, így célról sem beszélhetünk. Konkrét példát hozva, ha Te ezelőtt egy huzamban lefutottál 10 kilométert és most kitűzöd, hogy legközelebb 12-t fogsz futni, az nem cél. Ha nem is elsőre, másodjára, harmadjára sikerülni fog, így az nem jelent nagy kihívást. Viszont ha már régóta nem sportoltál és eldöntöd, hogy 6 hónap múlva elmész egy 10 kilométeres futóversenyre, akkor már beszélhetünk kihívásról, így célról is.

R (Realistic) – REÁLIS, MEGVALÓSÍTHATÓ

Fontos, hogy a terved megvalósítható legyen és rendelkezésedre álljon, minden szükséges erőforrás. Ez alatt azt értem, hogy ne akard egy év alatt eltüntetni a szegénységet a Földről, mert ehhez egyedül kevés leszel. Persze a célod lehet a szegénység megszüntetése, de reális időtávot rendelj hozzá. Az sem valószínű, hogy 2 hónapon belül mesterszakáccsá válj, ha előtte még egy tojást sem tudtál kisütni. 🙂

T (Time) – TERVEZHETŐ

Az különbözteti meg a vágyakat a céloktól, hogy utóbbi tervezhető, tehát van konkrét kezdő dátuma, határidőt szabsz neki és bizonyos mérföldköveket állítasz. Pl: Szeretnél megtanulni egy új idegen nyelvet. Állíts egy kezdő dátumot, amikor elkezded és legyen egy határidő, amikor szeretnéd letenni a középfokú nyelvvizsgát. Mérföldkövek a kezdő és végső dátum között helyezkednek el, s részcélok kisebb határidejét jelölik. Előbbi példából kiindulva mérföldkő lehet, hogy meg tudsz írni egy baráti levelet, meg tudsz kérdezni alap dolgokat az adott nyelven stb.. Fontos, hogy a mérföldkövekhez is jelölj ki határidőket, hogy a fejlődésed követhető, azaz mérhető legyen.

Még nem késő, hogy a januárban kitűzött célokat elkezd megvalósítani vagy esetleg teljesen újakat találj ki. Minél hamarabb kezded el a megvalósítást, annál hamarabb lesz eredménye, annál hamarabb lesz sikerélményed, mely előrevisz a továbbiakban.

Ne várd meg a következő januárt a céljaiddal, állj neki a megvalósításuknak MOST!

Összefoglalásul

Ne vágyaid, terveid legyenek, hanem céljaid. Akkor mondhatod, hogy neked van egy célod ha:

  1. az konkrét, tehát pontosan megfogalmaztad, hogy mit és hogyan szeretnél elérni;
  2. mérhető, tehát nyomon tudod követni a fejlődésed;
  3. reális, azaz minden képesség és erőforrás rendelkezésedre áll;
  4. tervezhető, tehát kitűzted a megfelelő határidőket.
Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam,
ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)