Mi szükséges a tudatos karrierépítéshez?

Olvasási idő: kb. 4 perc

Szeretnéd tudni, hogy a sikeres emberek hogyan építettek karriert? Milyen tulajdonságok, készségek szükségesek, ahhoz, hogy valaki pár év alatt óriási eredményeket érjen el a szakmájában? Egyáltalán hogyan tudod megtalálni azt a területet, ami leginkább passzol hozzád? Nézzük meg, hogyan lehetsz Te is sikeres!

A legtöbb húszas, harmincas éveiben járó fiatal azon munkálkodik, hogy olyan munkahelye legyen, ahova szívesen megy be reggelente, élvezi amit nyolc órában csinálnia kell és nem utolsó sorban elég pénzt keres ahhoz, hogy családot tudjon alapítani. Az iskola befejezése után tehát a legfőbb céljuk a karrierépítés. Ugyanakkor a tanulmányok befejezése után, szinte nulla szakmai tapasztalattal, honnan is tudná az ember, hogy pontosan mi passzol hozzá, miben tud igazán kiteljesedni?

A másik oldalról megvizsgálva, sokan éveket töltenek el, egy olyan munkahelyen, amit utálnak és minden munkanapon az élteti őket, hogy végre ebéd legyen, mert akkor legalább nem kell dolgozni, majd azt várják, hogy mehessenek haza. Alig várják a hétvégét, vasárnaponként pedig letargiában vannak, hogy újabb öt hosszú munkanap veszi kezdetét. Szeretnéd tudni, hogy hogyan tudsz ezen változtatni?

Most megnézzük, mik azok a tényezők, amik a sikeres embereket segítették abban, hogy olyan karriert építsenek, melyre a legtöbb ember csak vágyakozik.

1: Önismeret, önmegértés

Az első és legfontosabb tényező az önismeret, önmegértés. Nagyon triviálisnak hangzik, de addig, amíg nem ismered saját magad, nem tudsz karriert építeni, hiszen azt sem tudod, mi az, amit szívesen csinálnál. Vegyél elő egy darab papírt és írd le, amik azok a feladatok, amik lázba hoznak. Három külön oszlopban, nézd meg mik az erősségeid, gyengeségeid, mi az, amiben szívesen fejlődnél. Fontos, hogy őszinte légy magaddal, különben félre fog vinni az eredmény. A leírtakból már el tudsz indulni egy irányba. Pl: ha imádsz szervezni, a középpontban lenni, akkor biztos nem az adminisztratív, monoton munkák között kell keresgélned. Ne azt nézd, hogy mik a „divatszakmák”, mivel lehet manapság a legtöbb pénzt keresni, mert ha nem szereted, amit csinálsz, biztos, hogy nem fogsz belőle meggazdagodni.

2: Pályaismeret

Ahhoz, hogy a megfelelő pozíciót ki tudd választani, tájékozottnak kell lenned a különböző foglalkozásokkal és az egyénnel szemben támasztott követelményekkel. Mindez igaz akkor is, ha valamilyen cégnél szeretnél dolgozni, vagy épp vállalkozó lennél. Tudnod kell, milyen előnyei, hátrányai vannak az adott pozíciónak és azokat el tudod-e fogadni. Ma már számos olyan szakmai van, amit a gyakorlatban tudsz elsajátítani, nem tanítják az egyetemen. Légy nyitott és érdeklődj. Ha nem áll rendelkezésre elegendő információ az álláshirdető portálokon, akkor nyugodtan kérdezz online fórumokon, Facebook csoportokban vagy az interjúdon. Utóbbi esetben még tetszeni is fog nekik, hogy érdeklődő vagy.

3: Célorientáltság, tervezési képesség

Ha az előző két pont alapján már tudod, milyen pozíció illene hozzád a leginkább, fogalmazz meg célokat. Itt fontos leszögezni, hogy ne azt mondd, hogy „Szeretnék esküvőszervező lenni” vagy „Szeretnék gyerekeket táncolni tanítani”, mert ezek nem célok, csak elképzelések, álmok. A célokat az különbözteti meg az álmoktól, hogy előbbi esetben konkrét lépéseket vázolsz fel, hogy hogyan fogsz oda eljutni, miket kell megtenned, hogy elérd. A tervedhez pedig konkrét dátumokat kötsz. Például: november 11-ig feltérképezem a piacot, november 13-ig választok a szimpatikus hirdetések közül, november 17-ig megírom az összes motivációs levelet stb..

4: Álláskeresési tudatosság, stratégia

Fontos tényező, hogy az összegyűjtött információkat a kiválasztott pozícióval kapcsolatban rendszerezd és használd fel a pályázati folyamat során. Tudd, hogy mennyi pénzt kérhetsz el az adott pozícióért figyelembe véve a tapasztalataidat. Ennél olcsóbban semmiképp se add magad. Ahhoz, hogy kitűnj a több száz másik pályázó közül, ne a profession-ről letöltött minta önéletrajzot töltsd ki a saját adataiddal, mert így látszólag a te pályázatod semmivel nem fog kitűnni a többi jelentkező közül. Légy egyedi! Mindez akkor is fontos, ha Te saját vállalkozás indítás mellett döntesz. Ez esetben építs üzleti tervet, találd ki a marketing stratégiát, térképezd fel a piacot.

5: Önmenedzselés

A fent említett pontok végrehajtásához a legfontosabb az önmenedzsment. Fontos, hogy a kitűzött határidőket betartasd magaddal, ne halogasd a munkaerőpiac feltérképezését, akkor sem ha az neked esetleg unalmas. Oszd be jól az idődet és figyelj arra, hogy kiegyensúlyozott légy. Ha nincs rendben az életed, az látszani fog az interjún is.

Mindig a végcél lebegjen a szemed előtt, mert ez fog segíteni abban, hogy a hullámvölgyeken is keresztül tudj menni! Hajrá!

Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam,
ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)