Két út közül melyiket válasszam? – 3 módszer, hogy tudj dönteni!

Olvasási idő: kb. 3 perc

Elakadtál az életedben? Nem tudod, milyen irányba menj tovább? Úgy érzed döntésképtelen vagy? Mutatok három módszert, mely segít elindulni!

A mindennapok során számtalanszor kerülünk döntési helyzetbe. Döntésnek számít, mikor kitaláljuk, hogy biciklivel vagy busszal menjünk dolgozni, mit reggelizzük vagy épp vigyünk-e esernyőt magunkkal. Ezekben az esetekben nincs szükség hosszas gondolkodásra, napokra, hetekre, hogy meghozzunk egy döntést. Nem támaszkodunk a barátokkal, családtagokkal folytatott eszmecserékre, csak megyünk a saját fejünk után. De mi van akkor, ha nem ilyen egyszerű a helyzet?

Mindenki életében vannak olyan mérföldkövek, időszakok, amikre tisztán vissza tud emlékezni. Vagy azért, mert annyira jó/rossz volt vagy pedig azért, mert nagyon nehezen tudott meghozni egy döntést. Utóbbira lehet példa az iskola vagy munkahelyválasztás, párkapcsolattal, költözéssel, vásárlással kapcsolatos döntések stb..

Az alábbiakban olyan módszereket mutatok be, melyek segítségképp szolgálhatnak, ha elakadsz.

A legegyszerűbb és leggyakrabban alkalmazott: PRO-KONTRA érvek

Vegyél elő egy papírlapot és két oszlopban írd le az adott döntés melletti és elleni érveket.  A módszer alapján, amelyik oszlopban több érvet tudsz felsorolni, az lesz az irányadó.

SWOT analízis

Ha a pro-kontra módszer alkalmazása során azt tapasztalod, hogy bizonyos érveid erősebbek a másiknál és nehezen billen el az a bizonyos mérleg egyik oldalról a másikra, vagy mindkét oldalon ugyanannyi érvet tudtál felsorolni, akkor komplexebb megközelítésre lesz szükséged.

Az ún. SWOT analízis segítségével könnyen fel tudod térképezni a helyzetedet és az abban rejlő lehetőségeket, buktatókat. E módszert alkalmazzák a menedzserek is a projektek életképességének analizálására. A SWOT analízis során 4 területet vizsgálunk meg:

S = Erősségek (strengths)

W = Gyengeségek (weaknesses)

O = Lehetőségek (opportunities)

T = Veszélyek (threats)

Példaként említve, ha nem tudod eldönteni, hogy két munkahely közül, melyiket válaszd, készítsd el a SWOT analízist mindkét munkahelyre és hasonlítsd őket össze:

Erősségek: Jó munkakörnyezet, 5 percre van gyalog, előrelépési lehetőség, nincs túlóra, cafeteria

Gyengeségek: alacsony fizetés, fix munkaidő, mikrovállalkozás

Lehetőségek: Fejlődési lehetőség, nem viszem haza a munkát, nem kell tömegközlekedésre költeni

Veszélyek: nem tudok elmenni nyaralni az alacsony fizetés miatt, nem jövök ki jól a kollégákkal

Az analízis során komplex képet kapsz az egyes döntésekben rejlő potenciálokról. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll a személyiségedhez és legtöbb olyan lehetőséget nyújtja, mely a céljaidat szolgálja.

10/10/10 módszer

A 10/10/10 szabály alapja, hogy három különböző idősíkban gondolkodsz, mielőtt elhatároznád, hogy milyen irányba mész tovább. Tedd fel magadnak az alábbi három kérdést:

  • Hogyan fogod magad érezni 10 perc múlva, ha meghoztad azt a döntést, ami felé leginkább hajlasz?
  • Hogyan fogod magad érezni 10 hónap múlva?
  • Hogyan fogod magad érezni 10 év múlva?

Ha arra a következtetésre jutsz, hogy 10 perc múlva tele lennél félelemmel, de 10 hónap és 10 év múlva valószínűleg örülni fogsz, hogy belevágtál, akkor látni fogod, hogy jelen helyzetben csakis a félelmeid befolyásolnak. Mérlegelj, hogy a félelmeid vagy a hosszú távú pozitív hatás a fontosabb.

És a végére 4 egyszerű szabály, melyet mindenképp tarts be, ha döntést kell hoznod:

  1. Az alapján hozd meg a döntésed, amit te szeretnél, ne befolyásoljanak mások!
  2. Ne foglalkozz mások véleményével. Ez a Te életed, a Te döntésed!
  3. Ne a félelmeid befolyásoljanak.
  4. Döntéseidet mindig a céljaid szolgálatába állítsd!
Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam,
ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)