Miért nem tudsz előrelépni a munkahelyeden? – II. rész

Olvasási idő: kb. 5 perc

Szeretnél előrelépni a munkahelyeden, de akárhogyan is igyekszel, nem sikerül? Nem vesz észre a főnököd? Kezd alábbhagyni a motivációd? Most megvizsgáljuk, mi állhat a probléma hátterében és hogyan tehetsz ellene!

A korábbi fejezetben arról volt szó, hogy, milyen tipikus gátjai vannak a munkahelyi előrelépésnek munkavállalói oldalról. Ebben a részben viszont a munkáltatói oldalra vetünk egy pillantást, mert koránt sem biztos, hogy bennünk van a hiba.

Munkáltató

Sokan érzik azt, hogy munkahelyükön nincsenek eléggé megbecsülve, bármennyire is törekszenek arra, hogy minőségi munkát adjanak ki a kezeik közül. Ezt elpanaszolva az ismerősöknek, előfordulhat, hogy azt a visszacsatolást kapjuk, hogy biztosan nem tettünk elegendő erőfeszítést az előléptetésünkhöz, nem ültünk le személyesen beszélni a főnökkel vagy csak türelemmel kell lennünk és kivárnunk a megfelelő alkalmat. Mi pedig csak várunk, dolgozunk, teszünk és ismét csak várunk arra a bizonyos alkalomra. Ennél a pontnál, miután mélyen magunkba nézünk, érdemes feltenni a kérdést, hogy biztosan a megfelelő cégnél dolgozunk-e.

Szervezeti felépítéstől függően ugyanis másként alakulnak az alkalmazottak előrelépési lehetőségei. Mindez azt jelenti, hogy más karakterrel rendelkező egyént részesít előnyben az egyik típusú munkahely a másiknál. Mik ezek a felépítési módok?

Négy típusú szervezet különböztethetünk meg:

Az innovátor szervezetekre jellemző, hogy állandóan keresik az új lehetőségeket, folyamatosan szeretnének előretörni a piacon, nem tudnak leállni. Céljuk az újabbnál újabb termékek vagy szolgáltatások kifejlesztése, terjeszkedés a hazai és/vagy nemzetközi piacon. E szervezetek vezetői az olyan típusú embereket részesítik előnyben, akik tele vannak ötletekkel és ennek hangot is adnak; kreatívak, képesek önállóan dolgozni, nyereség és pénz központúak. Tipikusan az extrovertált személyek sorolhatók ebbe a kategóriába. Ezeknél a cégeknél az olyan munkavállalók, akik „csak” teszik a dolgukat, mindent határidőre elkészítenek, de nem állnak elő új ötletekkel, biztosan nem fognak tudni előrelépni.

A második típus a stabil szervezetek. Ide sorolhatók általában a nagyobb multinacionális vagy monopol cégek. E szervezeteknek stabil a piaca, nem szükséges arra törekedniük, hogy előrelépjenek, újabb piacokat nyissanak, mert már így is domináns szereppel bírnak. E munkahelyeken a lojális, alkalmazkodó embereket fogják előnyben részesíteni, kinevezni. Szeretik az olyan munkavállalókat, akik elviselik a kontrollt, elfogadják a status quot. Itt már nagyobb eséllyel indul egy olyan személyiség, aki mindent úgy csinál, ahogy a főnöke előírja, nem kérdőjelezi meg a döntést. Általánosságban elmondható, hogy az introvertált embereknek nagyobb karrierlehetőségeik vannak az ilyen típusú munkahelyeken.

A harmadik típusú szervezet az érett/értelmező, mely az előző két típus között helyezkedik el. Ugyan stabil a helyzete a piacon, de mégis keresi az új lehetőségeket. Igyekszik lépést tartani a különböző trendekkel, újításokkal, de mindezeket alaposan mérlegeli, mielőtt bevezetné. Törekednek a biztonságra. E cégeknél garantált az előrelépés a reális gondolkodású embereknek, akik képesek kockázatot vállalni, ha kell, de nem keresik azt. Extrovertált és introvertált egyének ugyanakkora eséllyel indulnak ezen a munkahelyen.

Végül a negyedik típus a szeszélyes/széteső szervezet. Jellemzően olyan cégek sorolhatók ide, akiknek nincsenek hosszútávú terveik, előre kidolgozott stratégiáik. Minden javaslatot méltányolnak, esetleg el is fogadnak, de pár hónapon belül teljesen új irányt vehet a cég egy másik döntésnek köszönhetően. Előnye, hogy gyorsan alkalmazkodik a változásokhoz, így tud a piacon érvényesülni. E szervezetekben nem feltétlen az egyén rátermettségén múlik az előrelépés. Gyakran helyeznek magasabb pozícióba barátokat, ismerősöket, akikben megbíznak. Tekintve, hogy folyamatosan változtatnak a célirányokon, az olyan munkavállalók tudnak itt sikereket elérni, akik könnyen és gyorsan alkalmazkodnak az új helyzetekhez.

Szervezet típus Preferált személyiségtípus
Innovátor szervezet Extrovertált
Stabil szervezet Introvertált
Érett/értelmező szervezet Extrovertált/introverált
Szeszélyes/széteső szervezet Extrovertált/introverált

Személyiségünk tehát nagymértékben meghatározza azt, hogy egy adott munkahelyen milyen esélyeink vannak karrierépítésre. Nehéz azonban munkahelyválasztás előtt feltérképezni egy szervezet típusát, mert a gondolkodásmód sokszor csak akkor derül ki, ha már egy bizonyos hónapot eltöltöttünk a cégnél.

Az előrelépésnek nem csak a szervezet típusa, hanem a struktúrája is gátat szabhat, melynél meghatározó, hogy egy beosztottnak hány főnöke van. Egyvonalas szervezeti formánál minden beosztotthoz egy főnök társul, így csak embertől jönnek az utasítások. Itt személyi és szakmai függőség alakulhat ki a dolgozók között, mely akadályozhatja az előrelépést.

Többvonalas szervezeteknél pedig az alárendelt személyeket két vagy több felső vezető irányítja. Itt az előrelépést megkönnyítheti, hogy nem egyetlen ember döntésére vagyunk bízva.

Harmadik lényeges szempont a karrierépítés szempontjából, hogy a beosztott és a vezető által képviselt, közvetített értékek összhangban legyenek. Nézzünk egy konkrét példát:

Családdal rendelkező, 40 éves munkavállaló esetében fontos a stabil, biztos munkahely és hogy elegendő időt tölthessen a családdal, barátokkal. Számára érték, ha kötetlenebb munkaidőben dolgozhat, így nem kell engedélyt kérnie, ha el kell menni a gyerekért az iskolába, orvoshoz kell vinni stb.. Konfliktus alakulhat ki, és esetében az előrelépést gátolhatja egy olyan vezető, aki számára a társas kapcsolatok szerepel az első helyen. Ilyenkor fordul elő, hogy a vezető több cégen kívüli programot szervez a beosztottaknak munkaidő utánra, hogy törekedjen a baráti viszony kialakítására, vagy ottalvós céges rendezvényeket szervez. A 40 éves munkavállaló tekintve, hogy inkább a családdal tölti a szabadidejét, több vállalati rendezvényt fog visszamondani, mely számos nézeteltéréshez vezethet és ellenszenvet válthat ki a főnök részéről.

Előrelépésünk szempontjából meghatározó tehát, hogy milyen típusú szervezetnél dolgozunk, az milyen struktúrával rendelkezik és a felettesünk által fontosnak tartott értékek számunkra is a rangsor legelején legyenek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalam, ahol további érdekes témákat, tippeket találsz! :)